De meeste platenspelers en draaitafels hebben al de juiste versterkers en speakers erbij. Maar dit is du niet in alle gevallen zo, in sommige gevallen heb je een phono-voorversterker nodig. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat ze het juiste geluid leveren.

Want je wilt natuurlijk wel jouw draai set goed kunnen horen of jouw platen van je platenspeler kunnen beluisteren. Om er zeker van te zijn dat je de beste phono-voorversterkers kiest en ook de juiste gaan wij jou uitleggen hoe het werkt en welke jij nodig hebt.

Wat is een phono-voorversterker eigenlijk?

Vermoedelijk weet je al enigszins wat een phono-voorversterker is anders was je hier niet uitgekomen maar voor de zekerheid bespreken we dit nog even kort. Heel simpel gezegd zorgt een voorversterker ervoor dat het signaal die de naald van een plaat afhaalt ook vertaald wordt in muziek.

Gelukkig er ooit dik 70 jaar geleden afgesproken om dezelfde soort vinyl platen te produceren. Volgens het RIAA systeem. Hierdoor werken alle platen in principe hetzelfde, met hetzelfde systeem. De bassen zijn in dit systeem wat naar beneden geschroefd en de hoge tonen wat omhoog. Een voorversterker zorgt ervoor dat dit weer wordt teruggedraaid. Zo kun jij lekker genieten van de muziek zoals die bedoeld is!

Phono voorversterker RIAA

Hoe weet ik of ik er eentje nodig heb?

Het is eigenlijk vrij simpel te herkennen. Zit er op jouw platenspeler of dj set een knopje waarmee je kan wisselen tussen phono en line dan hoef je niks te doen en geen voorversterker te gebruiken. Is deze er niet dan heb je voorversterker nodig om weer optimaal te kunnen genieten van de muziek!

Waar moet ik op letten?

Een belangrijk element van een phono-voorversterker is dat de juiste bekabeling aanwezig is. Als de kabels niet goed aansluiten dan ben je natuurlijk weer terug bij af. Meestal heeft een voorversterker een tulp ofwel RCA aansluiting. Eigenlijk zijn er geen speakers, mixers of versterker waar zo een aansluiting niet op zit. Dit is zo een standaard maat dat je dit altijd kan gebruiken.

Maar daarnaast zijn er ook andere opties want om nog professioneler geluid te krijgen kan je soms beter een andere aansluiting gebruiken. Zo kan het goed zijn dat er ook een USB poort op zit of een spDif. Let hier dus goed op.

Nu je weet waar je op moet letten kan je weer overgaan op waar je vooral mee bezig wilt zijn, muziek maken en genieten van muziek! Meer weten? Kijk ook eens hier!